In the Name of Allâh the Most Beneficent the Most Merciful.

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم YaAllah janganlah kau uji apa yang tidak termampu aku lalui ٩(-̮̮̃-̃)۶٩(•̮̮̃•̃)۶When You Are HURT, You Learn To HATE..On The Other Hand, When You Hurt Someone, You Are RESENTED..BUT You Start To FEEL GUILTY As Well..However, Understanding Such Pain Enables YOU to Be KIND to Others..KNOWING PAIN Helps us GROW UP, to MATURE.. ٩(-̮̮̃•̃)۶٩(•̮̮̃•̃)۶ We should be taught not to wait for inspiration to start a thing. Action always generates inspiration. Inspiration seldom generates action٩(●̮̮̃•̃)۶ ٩(͡๏̯͡๏)۶yaAllah..berikanlah aku kekuatan mennempuhi segala cabaran dan dugaan..aku lemah tanpaMU..٩(●̮̮̃•̃)۶ ٩(͡๏̯͡๏)۶Starting over isn't crazy. Crazy is being miserable. and walking around half asleep, numb, day after day after day. Crazy is pretending to be happy. Pretending that the way things are is the way they have to be for the rest of your bleeding life.٩(●̮̮̃•̃)۶ If she's amazing, she wont be easy. If she's easy, she wont be amazing. If she's worth it, you wont give up. If you give up, you are not worthy. The truth is, everybody is going to hurt you; you just gotta find the ones worth suffering for -Bob Marley :٩(͡๏̯͡๏)۶..Mohon maaf atas segala salah silap.. Ikhlas dari MOHD SHUIB ABD RAHMAN..

Monday, August 31, 2009

ketat republish

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha maha penyayang



“pada akhir zaman wanita bertudung tetapi berbogel”…pernah dikhabarkan rasulullah 14000 lbh tahn yang lalu…

hakikatnya memang benar wanita sekrang bertudung..menutup aurat tetapi sekadar menutup..tetapi seakan berbogel…

seringkali aku aku lihat..bertudung..tetapi bajunya ketat..sluarnya ketat..kekadang xketat tp londeh menampakkan alur punggung…menyedihkan..menggelikan…

ntah apa yang ingin dia tunjuk…huhhh..ntah pape…

yang menarik..wanita islam..melayu di malaysia..bertudung..tatapi tudungnya diselakkan..

menampakkan bentuk dada yang naik..bonjolan yang membuatkan mata2 lelaki memerhati…

salahkah apabila lelaki mengganggu wanita seperti ini???

menggoda nafsu lelaki sehingga menimbulkan pelbagai masalah sosial..

dan apabila terjd kes2 pengkosaan, rogol dan pelbagai masalah melibatkan nafsu lelaki yang tidak terkawal yang disalahkannya lelaki..

aku cube mengerti tapi aku tak fahami..

apakah yang ingin kau lakukan wahai kaum HAWA…

?????????????????????????????

AnNurr 24:30-31

30. Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan.

31. dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki Yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak Yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa Yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya.

Tuesday, August 25, 2009

test o0o0o test

salam..

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...

test modeling dan computerize tomography ternyata agak merisaukan aku...balik je lepas berbuka puasa dan usai isyak kat surau aku tertido..jap g ada plk imaging..hahahaha

study xmasuk pulak..bengap lak pale aku...lalalalala....

tawakal je laaaa...

mmmm...tp ntah knapa akku mcmerisaukan bnda lain...

ada orang naikkan sekor ikan yang aku nk pancing..nak masuk aquarium je..ntah laa...kalo suka pun xsemestinya memilki kan???tp serius aku risau..mmmmm...harap pemancing tu ok laa...xrosakkan sisik and mne2 bahagian ikan..nak makan siang dulu ek ikan..walaupun bangkai ikan leh makan..tp zaman jahilliyah dulu boleh da..skrg nda blh lg..ikan..jgn jd hamba dia ek..hamba cinta...cinta tu memelihara insan yang dicinta spertimana sucinye cinta tu sendiri..:) happy for u fish..jedi warrior camtu ko pn ada org blh main pedang dgn ko..:) tahniah laa supperiorrr knight...nak tahu jugak item n power dia..hehehehe..

kenapa xde sapa kejut aku...

huhuhuuuhuuuuuuuuhu

tensionnnnnnnnnnn.....lalalalalalala


selamat menempuhi pengembaraan baru ek ikan...blaja2 laaa berenang dalam aquarium lurve ek..hahahahhahahahaa


aku tujukan post ni khas utk kwn baik aku mse prtkl..:) jedi warrior aka money makerz..hahaha

nasib baik msh tyme sahur..aku xkutok ko pn..hahahahaha

*sape ek pancing ko..msti bkn calang2 org..aku nk rapat ngan ko pn payah :) anyway..may the best fisherman win..hehehehehe (sun)

doakan test aku yang aku prepare 60% jee...bnyk slide n malash glerrrr....


Hijjaz


Munajat Seorang Hamba


Dikala malam sunyi sepi
Bani insan tenggelam dalam mimpi
Musafir yang malang ini pergi membasuh diri
Untuk mengadap-Mu oh Tuhan

Lemah lutut ku berdiri
Di hadapan mu tangisanku keharuan
Hamba yang lemah serta hina
Engkau terima jua mendekati
Bersimpuh dibawah duli kebesaran-Mu

Tuhan hamba belum pasti
Bagaimana penerimaan-Mu
Dikala mendengar pengaduanku
Ku yakin Kau tak mungkiri
Dalam wahyu yang Kau nuzulkan
Kau berjanji menerima pengaduanku

Dan Kau berjanji sudi mengampunkan ku
Dari segala dosa yang ku lakukan

Ampunan-Mu Tuhan
Lebih besar dari kesalahan insan
Hamba yakin pada keampunan-Mu Tuhan
Bukan tidak redha dengan ujian
Cuma hendak mengadu pada-Mu
Tempat hamba kembali nanti di sana



Monday, August 24, 2009

pesta konvokasyen unimap..

salam.. dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..
aku mohon limpah arahmat dariMu yaAllah..yaRobb

15/08/09 merupakan kemuncak pesta kovokasyen pada tahun ini..

rasanya ramai laa jugak sahabat, teman, kawan, bekas kekasih pujaan aku yang akan menghadirikan diri pada majlis ini...

hatiku berbaur-baur..apakah perasaan itu?? aku turut tidak mengerti....

happy....
aku gembira kerana mereka berjaya menamatkan pengajian..pasti terpancar sinar kegembiraan tatkala mamegang skroll yang mangambil masa 3-4 tahun untuk digapai..ada jugalepasan matrik stp diploma..aku tumpang kegembiraan mereka...

lagi aku happy akhirnya aku mampu memijak kawasan kolej kediaman sebrang ramai tanpa rasa bersalah lagi..begitu banyak kenangan suka duka disana.. duka


sorrow....
sebab aku tak berada di sana semasa majlis..aku balik awal sebab aku tak tahan kesedihan ini..ini saat terakhir aku bakal jumpa dia..dia benci aku..aku tak nak jumpa dia

regret...
if only i brought her something..a gift, a card..not even an sms----> nape dia tak msg or call aku..aku rasa aku dah dilupakan..mungkin aku patut tak jumpa dia..hanya luka lama kan berdarah kembali

blur..
am still loving her?? or it just a felling of never let... i must keep on moving...

BE CRUEL..PERCEPTION DAH LAME BUNUH ACCESS..DH LAME BUANG HATI YANG KERAP DILUKAI...

TIADA LAGI PANDA OR POLAR BEAR..HANYA KESEDIHAN DAH KEGELAPAN..

semoga sinar menemukan kami dalam ruang waktu yang lebih baik...


alamak......aku rindu dia....

;( hati ku tak de sape tahu

special decation to:----> angel_flipside


Aku Bukan Untukmu

Zaf & Lah VE

Dahulu kau mencintaiku
Dahulu kau menginginkanku
Meskipun tak pernah ada jawabku
Tak berniat kau tinggalkan aku

Sekarang kau pergi menjauh
Sekarang kau tinggalkan aku
Disaat ku mulai mengharapkanmu
Dan kumohon maafkan aku

Aku menyesal tlah membuatmu menangis
Dan biarkan memilih yang lain
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu
Pasti itu terbaik untukmu

Dahulu kau mencintaiku
Dahulu kau menginginkanku
Meskipun tak pernah ada jawabku
Tak berniat kau tinggalkan aku

Sekarang kau pergi menjauh
Sekarang kau tinggalkan aku
Disaat ku mulai mengharapkanmu
Dan kumohon(mohon) maafkan aku

Aku menyesal tlah membuatmu menangis
Dan biarkan memilih yang lain
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu
Pasti itu terbaik untukmu

Janganlah lagi kau mengingatku kembali
Aku bukanlah untukmu
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan pernah tinggalkan dirinya
Untuk Diriku

Kau bukannya
Kau bukannya
Untukku
Ku bukan untukkmu
(5x)

Janganlah lagi kau mengingatku kembali
Aku bukanlah untukmu
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan pernah tinggalkan dirinya
Untuk Diriku
Untuk Diriku

Ramadhan

183. Wahai orang-orang Yang beriman! kamu Diwajibkan berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.

184. (Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. maka sesiapa Yang Dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.

185. (Masa Yang Diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan Yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan Yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara Yang benar Dengan Yang salah. oleh itu, sesiapa dari antara kamu Yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa Yang sakit atau Dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari Yang ditinggalkan itu pada hari-hari Yang lain. (dengan ketetapan Yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur.

186. dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang Yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.

187. Dihalalkan bagi kamu, pada malam hari puasa, bercampur (bersetubuh) Dengan isteri-isteri kamu. isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawasanya kamu mengkhianati diri sendiri, lalu ia menerima taubat kamu dan memaafkan kamu. maka sekarang setubuhilah isteri-isteri kamu dan carilah apa-apa Yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kamu; dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) dari benang hitam kegelapan malam), Iaitu waktu fajar. kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga waktu malam (maghrib); dan janganlah kamu setubuhi isteri-isteri kamu ketika kamu sedang beriktikaf di masjid. itulah batas-batas larangan Allah, maka janganlah kamu menghampirinya. demikian Allah menerangkan ayat-ayat hukumNya kepada sekalian manusia supaya mereka bertaqwa.

Thursday, August 13, 2009

Why They Argue on Hijab?

Why They Argue on Hijab?
www.iluvislam.com
by nuur irsyad
Editor: deynarashid

video


The wearing of Hijab is the religious obligation which is ignored by Muslim women. To certain extent, some people argue that, wearing a hijab is an individual freedom. Even they know that it is compulsory to cover their aurah, but they still neglect to obey the obligation.

For one thing, there are that certain parties which are promoted the Islamic value and dignity, but they did not totally uphold what Islam had been prescribed in The Quran and The Hadith. It should be noted that, they allege that the veiling is discriminate the right of women.

Norani Othman (2006) pointed out that, "the discriminate of Muslim women through the mechanism of hijab, gender segregation and social control is sustained and reinforced in contemporary society because quite often it coincides or intersects with the postcolonial politics of cultural identity (p.89)".

Thus, for them the hijab is one of the violence which is against the dignity of women. It is because by wearing hijab, it makes a limitation in doing things.


However, they should not argue the command in the religious obligatory. More noteworthy, most of the people who assert about this issue, they used to misinterpret the meaning in the verse 26 in Surah al A'raf (Mohammad Marmaduke pickthall, 2001, p.206): The Almighty said which means: "O Children of Adam! We have revealed unto you raiment to conceal your shame, and splendid vesture, but the raiment of restraint from evil, that is best. This is of the revelations of Allah that they may remember."

Thus, from this verse they tend to translate the sentence "the raiment of restraint from evil, that is best" which refer to the "TAQWA" is vital clothe rather than the proper way of covering the aurah.

Zainah Anwar (2000) stated the following: "Sisters in Islam takes the position that the state should not use force in its desire to see women covered up. Religion depends on faith and will. Imposing laws and regulations on dressing does not necessarily lead to more piety among the believers, but instead commands compliance based on fear of the state and of Islam. This is not the right path to taqwa." (p.4)

Perhaps, they insist that what is inside in the heart is more essential in spite of the good and pious deeds. Conversely, all verses that had been revealed in the Quran have more interpretation. Its should not understand literally.

But, there are some more verses will support to one another verses in the Quran. Furthermore, they should refer how the real concept of Hijab in Islam and all the principles are clearly mentioned in the Quran and The Hadith.

In addition, a primary concern need to be noted that there are some Muslim women who refuse to wear a hijab based on the verse in the Quran especially in Surah Al Baqarah, verse 256 in which the verse said about there is no compulsion in religion. Therefore, in their interpretation, Islam does not force people to do what they did not want to do.

As far as the Islamic shari'ah is concerned, in order to understand the whole message in the Revealed Book, it is necessary to refer to the other verses. It will give understanding in comprehensively meaning in order to avoid any misinterpretation.

However, they still manage to questioning and arguing the obligation rather than to obey the commands. Some people may agree with the party who claim that Hijab is an individual freedom through their relevant proofs.

On the other hand, after seeing these arguments, there is no way that we can agree with what they say. It is because, we are Muslim and we should not tolerate on this issue. The edict of the religion we can not simply ignore it. In fact, to be a good Muslim is to obey what Islam command to do, not to against or make a confusion upon the subject matter.

Allah said in Surah At Tawbah verse 71, (Mohammad Marmaduke pickthall, 2001, p.267): Allah said, which means: "And the believers, the men and the women, are friends one of the other; they bid to honour and forbid dishonour; they perform the prayer, and pay the alms, and they obey God and His Messenger. Those upon them God will have mercy".

Hence, this verse shows that the important to obey what Allah asks us to do in order to get His blessing in worldly life as well as in the hereafter. For one thing, what is discussing here is not what they are trying to prove. But, instead of to bring back what they had been misunderstood upon the matter.

Do they really comprehend what is the meaning of hijab?. Do they really know what is the real concept of hijab in Islam and what are the reasons behind this obligation?. These are the things that need to be considered as to show that their argument is irrelevant.

According to Murtaza Mutahhari (1987) explained that, "the words hijab means covering or a veil. The Philosophy behind the hijab for women in Islam is that they should cover her body from the non mahram" (p.13). Therefore, it is obligatory to women to cover their aurah.

The relevant verses embodied to this issue such as in Surah An Nur verse 31 and Surah Ahzab, verse 59 (Mohammad Marmaduke pickthall, 2001, p. 604): Allah said, which means: "O Prophets! Tell thy wives and thy daughters and the women of the believers to Their cloaks close round them (when thay go abroad). That will be better, that So they may be recognized and not annoyed. Allah is ever Forgiving, Merciful"

As highlighted from Yusuf Qardawi (2006) pointed out, "This verse shows that to cover the aurah is compulsory upon Muslim women. Islam is already given the guideline how Muslim women should observe their way of dress" (p.45).

Thus, In surah An Nur, verse 31 and Surah Al Ahzab, verse 59 clear explained the way Muslim women should observe their dress. They need to lower their veil and this is the best way to avoid any disturbing, such as sexual harassment and getting involve in adultery.


Some people may argue that, either cover or not, women still become the victim of the rapist. So, there is useless to cover the aurah. However, it is should be noted that, the command from Allah was in the early age of the coming of Islam.

Furthermore, the obligation of wearing hijab is a dignity to women. The emergence of Islam honored the status of women. Unlike the dark ages in Arab, women were the lower status and become the servant for man (M.J Bahonar, 1988).

Perhaps, the coming of Islam gives an appreciation to women. Women require to express their thankful to Allah and should not question what Islam had been commanded to do.

Zaharuddin (2007) stated that, the obligation of hijab is differentiate between man and animal. An animal did not require to wear a clothe. It should to be noted that in Surah Al A'raf, verse 26 in the Holy Quran (Mohammad Marmaduke pickthall, 2001,p.206): The Almighty said, which means: "O children of Adam! We have revealed unto you raiment to conceal your shame and splendid vesture.."

He further highlighted that, wearing hijab is such as 'uniform' to muslim Women. It differentiates between the Muslim and non Muslim. Perhaps, this is the identity to be as a Muslim. As highlighted by Salbiah Ahmad (2007) explained that, "the 'Muslim Dress' today is powerful because of a personal identity and collective association. It is reflected the importance of religion as a basis of personal and sacred identity" (p.10).

Hence, it is clearly mentioned that wearing hijab is the Islamic identity. We need to be proud on the entitled of the identity. It is not an individual freedom, but the command from Allah. Indeed, it is important to pay particular attention, the inside pious intention is not enough. The good deeds are manifest throughout the action and personality goes hand in hand, not the good intention alone.

aku mahu pulang

bismillah arrahman arrahim...
dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi maha penyayang...

insyaAllah aku akan balik kampung esok..betapa gembiranya hati aku untuk kembali ke pangkuan ayah ibu tercinta..

begitu banyak perkara yang terjadi sem ini yang membuatkan aku idak dapat balik kampung sekerap yang mungkin...


hatiku menangis hiba....


andai terdapat insan yang membaca tulisan ini, aku memohon seribu keampunan atas segala kesalahan kesilapan terkasar bahasa sepanjang hidup ini.. entah kenapa aku merasakan sayu untuk balik ke rumah..mmungkin kerana hatiku menangis mengenangkan keluarga yang telah lama aku tinggalkan..

single???

hakikat kejadian manusia ingin menyayangi dan disayangi..aku pernah berazam untuk melupakan semua gadis yang aku kenali dan cuba menyalurkan kasih sayang, kredit topup ku kepada ahli keluarga..ternyata azam hanya zam...

aku akhirnya terjerumus dalam alam couple..all over again...

aku bukan sahaja couple dengan seorang gadis tapi dua orang pada sem ini...Allah menguji aku apa yang aku takut selama ini...adakah mereka akan aku lukakan atau adakah aku akan diluka??aku berdoa kepadanya..aku mahu tahu apakah yang hati ini mahu..

regret..

dan aku juga..telah memutuskan persahabat dengan insan yang banyak membantu aku memberi galakkan dan dorongan pada aku..ingin sekali aku memiliki hatinya namun aku hanya kumbang biasa..tak setanding merak kayangan..aku kecewa..kerna janji aku padanya..janji kami..aku tahu aku bakal melampaui batas..kerana itu aku lari..namun aku ingin nyatakna bahawa aku suka padanya..mungkin aku cinta padantya..aku nyaris menemukan cinta yang aku inginkan..cinta yang membawa aku pada rab tapi aku ternyata tak mampu menawarekan bisa bunga larangan..perjanjian persahabatan..cinta ukhwah?? aku pun tak mengerti..tetapi aku mahu dia tahu andai suatu ketika hatinya tergerak meninjau laman ini..aku cinta padanya..kau mngajak aku padaNya aku mahu dia membawa aku kepadaNya namun kau tinggalkan aku di saat aku mula mengenalimu..aku sedih aku kecewa..nissa.. aku tanpa ragu mengakui aku telah jatuh hati padanya..wanita yang lebih kepada adik yang solehah..namun syaitan mengajak aku ke arah hubungan terlarang..sungguh aku tak menghargai hubungan adik dan abang...mungkin pada anggapanyan aku hanya kawan biasa atau aku pakciknya??

"saya suka shuib kerana shuib suka saya sebab saya kawan shuib..saya senang hati bila dengar shuib cakap macam tu..hubungan ini takkan lebih dari tu..kita buat perjanjian..kalau saya jatuh hati pada shuib saya akan putuskan hubungan kita..saya takkan hubungi shuib lagi" masih teringat perjanjian persahabatan aku dengannya..

-hati menangis kerana terpaksa menunaikan janji itu..adakah salah aku?? atau salahnya??aku masih mencari jawapan..mungkin persoalan yang takkan terjawab selamanya-


--------------------------------------------------------------------------------------------


pencuri hati perception


bagaimanakan ku mula??

secara tepatnya hati ku begitu amat senang untuk ditawan..insan yang senantiasa ingin menyintai dan dicitai..

aku bukanlah insan yang memilih dalam perhubungan..lelaki yang inginkan calon isteri yang memenuhi kriteria dan specsifikasi seorang isteri yang ideal...

mmm...aku couple lg???


mengumpul dua orang kekasih pada masa yang sama ternyata luar biasa bagiku..aku sedih aku rasa bersalah aku rasa berdosa..mak abah..maafkan anak mu ini...aku cintai Allah aku cintai rasul..aku cintai keluarga ini yaAllah..teguhkanlah hatiku mencintai mereka yang mencintaiMU


------------------------------------

akibat tensi yang melampau aku berhenti di sini..

lg..lappyy de masalah webcam..sdeyyyyy

so9..

i miss nisa, fareha, fiza, tengku, siti, nina, kak nor, kak noma, shakir ed didit aiman en rafi en abu en arsyad kak aida kak bai jen has en mee en jeff...kak zety, dr maz..

mam papa





Tuesday, August 11, 2009

significant NIKAH dalam mengHALALkan perhubungan

Hikmah Nikah


Ulama fiqh mengemukakan beberapa hikmah perkawinan, yang terpenting di antaranya adalah sebagai berikut.


1. Menyalurkan naluri seksual secara sah dan benar.

Secara alami, naluri yang sulit dibendung oleh setiap manusia dewasa adalah naluri seksual. Islam ingin menunjukkan bahwa yang membedakan manusia dengan hewan dalam menyalurkan naluri seksual adalah melalui perkawinan, sehingga segala akibat negatif yang ditimbulkan oleh penyaluran seksual secara tidak benar dapat dihindari sedini mungkin. Oleh karena itu, ulama fiqh menyatakan bahwa pernikahan merupakan satu-satunya cara yang benar dan sah dalam menyalurkan naluri seksual, sehingga masing-masing pihak tidak merasa khawatir akan akibatnya. Inilah yang dimaksudkan Allah SWT dalam firman-Nya:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu istri-istri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih sayang …” (QS.30:21).

Berkaitan dengan hal itu, Rasulullah SAW bersabda :

“Wanita itu (dilihat) dari depan seperti setan (menggoda), dari belakang juga demikian. Apabila seorang lelaki tergoda oleh seorang wanita, maka datangilah (salurkanlah kepada) istrinya, karena hal itu akan dapat menentramkan jiwanya” (HR. Muslim, Abu Dawud, dan at-Tirmizi).


2. Cara paling baik untuk mendapatkan anak dan mengembangkan keturunan secara sah.

Dalam kaitan ini, Rasulullah SAW bersabda:

“Nikahilah wanita yang bisa memberikan keturunan yang banyak, karena saya akan bangga sebagai nabi yang memiliki umat yang banyak dibanding nabi-nabi lain di akhirat kelak” (HR. Ahmad bin Hanbal).

3. Menyalurkan naluri kebapakan atau keibuan .

Naluri ini berkembang secara bertahap, sejak masa anak-anak sampai masa dewasa. Seorang manusia tidak akan merasa sempurna bila tidak menyalurkan naluri tersebut.

4. Memupuk rasa tanggung jawab

dalam rangka memelihara dan mendidik anak, sehingga memberikan motivasi yang kuat bagi seseorang untuk membahagiakan orang-orang yang menjadi tanggung jawab.

5. Membagi rasa tanggung jawab antara suami dan istri yang selama ini dipikul masing-masing pihak.

6. Menyatukan keluarga masing-masing pihak, sehingga hubungan silaturrahmi semakin kuat dan terbentuk keluarga baru yang lebih banyak.

7. Memperpanjang usia. Hasil penelitian masalah-masalah kependudukan yang dilakukan Perserikatan Bangsa-Bangsa pada tahun 1958 menunjukkan bahwa pasangan suami istri mempunyai kemungkinan lebih panjang umurnya dari pada orang-orang yang tidak menikah selama hidupnya.

Oleh karena itu, ulama fiqh sepakat menyatakan bahwa untuk memulai suatu perkawinan ada beberapa langkah yang perlu dilalui dalam upaya mencapai cita-cita rumah tangga sakinah. Langkah-langkah itu dimulai dari peminangan (khitbah) calon istri oleh pihak laki-laki dan melihat calon istri; sebaliknya, pihak wanita juga berhak melihat dan menilai calon suaminya itu dari segi keserasiannya (kafaah). Masih dalam pendahuluan perkawinan ini, menurut ulama fiqh, Islam juga mengingatkan agar wanita yang dipilih bukan orang yang haram dinikahi (mahram). Dari berbagai rangkaian pendahuluan perkawinan ini, menurut Muhammad Zaid al-Ibyani (tokoh fiqh dari Bagdad), Islam mengharapkan dalam perkawinan nanti tidak muncul kendala yang akan menggoyahkan suasana as-sakinah, al-mawadah, dan ar-rahmah.

Sunday, August 9, 2009

MASTURBATION-Apakah Hukum melakukan onani?

Assalamualaikum, Apakah Hukum melakukan onani?


Berikut adalah jawapan yang pernah diberikan oleh Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi :-

Kadang-kadang darah pemuda bergelora, kemudian dia menggunakan tangannya untuk mengeluarkan mani supaya alat kelaminnya itu menjadi tenang dan darahnya yang bergelora itu menurun. Cara semacam ini sekarang dikenal dengan nama onani (bahasa Arabnya: istimta' atau adatus sirriyah).

Kebanyakan para ulama mengharamkan perbuatan tersebut, di antaranya Imam Malik. Beliau memakai dalil ayat yang berbunyi:

"Dan orang-orang yang memelihara kemaluannya kecuali terhadap isterinya atau hamba sahayanya, mereka yang demikian itu tidak tercela. Tetapi barangsiapa mau selain yang demikian itu, maka mereka itu adalah orang-orang yang melewati batas." (Al-Mu'minun: 5-7)

Sedang orang yang onani adalah melepaskan syahwatnya itu bukan pada tempatnya.

Sedang Ahmad bin Hanbal berpendapat, bahawa mani adalah barang lebihan. Oleh karena itu boleh dikeluarkan, seperti memotong daging lebih.

Pendapat ini diperkuat oleh Ibnu Hazm. Tetapi ulama-ulama Hanafiah memberikan Batas kebolehannya itu dalam dua perkara:

  1. Karena takut berbuat zina.
  2. Karena tidak mampu kawin.

Pendapat Imam Ahmad ini memungkinkan untuk kita ambil dalam keadaan gharizah (nafsu syahwat) itu memuncak dan dibimbangkan akan jatuh ke dalam haram. Misalnya seorang pemuda yang sedang belajar atau bekerja di tempat lain yang jauh dari negerinya, sedang pengaruh-pengaruh di hadapannya terlalu kuat dan dia bimbang akan berbuat zina. Karena itu dia tidak berdosa menggunakan cara ini (onani) untuk meredakan bergeloranya gharizah tersebut dan supaya dia tidak berlaku zina.

Tetapi yang lebih baik dari itu semua, ialah seperti apa yang diterangkan oleh Rasulullah s.a.w. terhadap pemuda yang tidak mampu berkahwin, iaitu kiranya dia memperbanyak puasa, dimana puasa itu dapat mendidik beribadah, mengajar bersabar dan menguatkan kedekatan untuk bertaqwa dan keyakinan terhadap penyelidikan (muraqabah) Allah kepada setiap jiwa seorang mu'min. Untuk itu Rasuluilah s.a.w. bersabda sebagai berikut:

"Hai para pemuda! Barangsiapa di antara kamu sudah ada kemampuan, maka kahwinlah sebab dia itu dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan; tetapi barangsiapa tidak mampu, maka hendaknya ia berpuasa, sebab puasa itu baginya merupakan pelindung." (Riwayat Bukhari)


Virus Bermula


Ia secara langsung menunjukkan umat Islam samada lelaki dan wanita sedang menghidap sindrom lemah kawalan nafsu syahwat seksual terhadap perkara nafsu syahwat yang haram.


Melayani syahwat dengan cara haram adalah salah satu punca kehancuran kemanisan solat, tanpa kemanisan solat, runtuhlah 'tiang agama' dalam diri seseorang, tatkala itu nafsu kebinatangan dan syaitan akan mula menguasai sehingga lahirlah manusia binatang seperti pembunuh Nurin Jazlin dan lain-lain.


Terdapat hadis yang mengingatkan melayani syahwat mata kepada yang haram sahaja akan menghancurkan kelazatan dan kemanisan iman.


ما من مسلم ينظر إلى محاسن امرأة ثم يغض بصره إلا أخلف الله له عبادة يجد حلاوتها

Ertinya : Tiada seorang Muslim pun yang melihat kepada kecantikan wanita (aurat) kemudian ia mengalih pandangan matanya kecuali Allah s.w.t akan memberikan kepadanya kemanisan dalam ibadahnya (Riwayat Ahmad & At-Tabrani , Ibn kathir, 3/283, Ibn Kathir & Al-Munziri : Dhoif dan Ibn Kathir berkata , boleh diguna dalam hal galakkan)


Juga disebut dalam sebuah athar :


النظر سهم مسموم من سهام إبليس

Ertinya : "Pandangan mata adalah panah beracun dari panahan Iblis" ( Mirqatul Mafatih, 1/255; Ruhul Ma'ani, 22/7)


Malah ia juga bakal merosakkan hati :-


كل عين باكيه يوم القيامه الا عينان عين غضت عن محارم الله

Ertinya : Setiap mata akan menangis di hari kiamat kecuali mata yang dilindungi (berpaling) dari perkara yang diharamkan Allah s.w.t" ( at-taysir bi Syarhi al-Jami' as-Soghir, 2/216 : Hadis Hasan)


Ketahuilah saudara-saudariku, melayani onani merupakan permulaan kehancuran hati seseorang. Merupakan salah satu permulaan kepada zina.

Ia sering diwarwarkan kononnya sebagai penyelamat dari zina, hakikatnya ia juga merupakan pintu mula kepada zina.


Ia adalah pintu mula seseorang berjinak dengan melayani nafsu syahwat seksual mereka tanpa menurut arahan Allah dan RasulNya. Nafsu yang tidak dikawal ini adalah sentiasa meminta lebih dan lagi, akhirnya akan menjerumus kepada menonton gambar pornografi, video, mengintai dan ditamatkan dengan zina yang tiada had kepuasannya. Memang itu sifat nafsu syahwat samada seksual ataupuan harta. Sekali ia dilayan, tiada lagi pintu puas.


Sebagaimana hadis yang telah saya bawakan dahulu iaitu :-


لو كان لابن آدَمَ وَادِيَانِ من مَالٍ لَابْتَغَى ثَالِثًا ولا يَمْلَأُ جَوْفَ بن آدَمَ إلا التُّرَابُ

Ertinya : Sekrianya anak Adam itu punyai dua lembah dipenuhi emas, nescaya sudah tentu mereka akan inginkan yang ketiga, dan tidak disumbatkan diperutnya tanah (mati)( Riwayat al-Bukhari , 5/2364 )


Demikian juga perihalnya dengan nafsu syahwat seksual. Ia merupakan satu penyakit dalaman yang serius. Saya cuba memperkemaskan huraian berkenaan onani walaupun jawapan Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi terhadap masalah Onani yang telah saya siarkan di web ini.


Kesimpulan pandangan terkuat oleh pelbagai kumpulan ulama mendapati bahawa hukum Onani adalah : -

1) satu perbuatan yang haram, tetapi ia bukanlah satu jenis dosa besar seperti zina, rasuah, riba, membunuh dan sebagainya.

Ia dianggap melepaskan nafsu bukan pada tempatnya, ia adalah ditegah oleh Allah s.w.t :-


وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ


Ertinya : "dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, kecuali terhadap istri-istri mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela; Barang siapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. ( Al-Mukminun : 5-7)


Allah menyifatkan orang yang memuaskan nafsunya dengan cara selain dengan isteri atau suami yang sah sebagai :-


a) Malumin : Ertinya : "tercela"
b) Al-'adun : Ertinya : " orang-orang yang melampaui batas"

2) Hukum dosa ini sememangnya boleh berubah menjadi tidak berdosa sekiranya ia dilakukan dalam keadaan dharurat iaitu di ketika tanpa melakukan seseorang akan PASTI terjerumus dalam kancah zina.


Perlu diingat dharurat di sini hanya adalah di ketika 'pasti akan terjerumus' iaitu tatkala kemudaratan zina itu benar-benar BOLEH BERLAKU seperti ia telah tahu di mana boleh mendapatkan pelacur, bohsia atau teman wanitanya, punyai tempat yang strategik untuk maksiat dan lain-lain.


Maksud saya, jika sekadar ia rasa ingin berzina sahaja tetapi ia tidak punyai teman wanita, ia tidak pernah tahu di mana mahu melanggani pelacur, atau kesimpulan tiada mempunyai idea sebenarnya bagaimana ingin merealisasikan niat jahat berzinanya, disamping masih tidak yakin ia boleh terjerumus ke lembah sehina itu. Hukum keringanan (rukhsah) sementara akibat terdesak dan bagi mengelak zina yang disebutkan oleh sebahagian ulama itu TIDAK boleh dipakai sewenang-wenangnya.

3) Hukum dosa ini boleh menjadi bertambah besar apabila ia menjadi tabiat dan amalan kebiasaan disebabkan tindakannya sendiri seperti menjadi kegemarannya untuk melihat gambar dan video lucah. Akibat dari tindakannya itu, ia terdorong ingin berzina lalu beronani. Tatkala itu, tindakan onaninya bukan lagi terdesak tetapi dirinya sendiri yang sengaja mendorong kepada terdesak itu.


Ia berbeza dengan seseorang yang terangsang syahwat akibat ternampak dan sukar mengelakkan pandangan matanya dari permandangan kurang elok di tempat kerja atau dalam perjalanannya ke tempat kerja dan pulang.

4) Hukum dosa atau haram melakukan onani bagi lelaki dan wanita juga menjadi bertambah serius apabila dapat disahkan perbuatan onani tadi mempunyai kesan negatif kepada kesihatan.

Bagi menguatkan fatwa hukum, kenyataan doktor sakit tuan, Dr.Ismail Thamby boleh dijadikan panduan fakta iaitu :-

1) kesan buruk kepada kehidupan seksual apabila berumahtangga

Beliau menyebut :-

Jika anda lakukan onani secara luar biasa seperti melakukan rangsangan seksual secara kasar dan kuat untuk mengecapi klimaks, mungkin apabila beristeri, anda akan mendapati bersetubuh dengannya tidak memberi kepuasan seperti anda kecapi secara onani.

Masalah ini dikenali sebagai ‘Traumatic Masturbatory Syndrome'. Yang menimbulkan masalah ialah onani mengakibatkan klimaks anda berlaku dengan cepat, yang jika berterusan dan diamalkan akan mengakibatkan anda tidak dapat bertahan lama apabila mengadakan hubungan seksual sebenar.

2) Tahap kesihatan kemaluan boleh terjejas hingga Mati Pucuk

Beliau menyebut :-

Selain itu, jika agak ganas dengan cara merangsang anggota sulit anda sehingga mengakibatkan anggota itu sakit dan bengkak, kemungkinan satu hari anda akan mengalami mati pucuk apabila kerosakan lama menunjukkan kesannya.

Ini kerana anggota sulit adalah organ vaskular dan tidak boleh diurut atau dirangsang dengan keras. Ia hanya sesuai untuk dirangsang melalui salur faraj perempuan.

3) Boleh Mandul kerana kerosakan buah zakar lelaki

Beliau berkata :

Namun, saya ingin mengingatkan yang kerosakan buah zakar boleh berlaku pada bila-bila masa ketika melakukan onani, dan jika ia berlaku dan menjejaskan kilang sperma, sudah tentu anda akan mandul kerana sperma tidak lagi dihasilkan ‘kilang'.

Sebagai contoh, anda melakukan onani dalam keadaan tidak terkawal seperti pengaruh alkohol, menyebabkan tidak tahu atau sedar ketika itu anda teragut buah zakar atau mencederakan buah zakar.

Anda hanya menyedari selepas beberapa lama yang buah zakar anda menjadi semakin kecil atau bengkak, dan jika kilang sperma terjejas, anda akan menjadi mandul.

Sudah tentu perkara yang menyeronokkan sukar untuk dihentikan, kecuali berlaku sesuatu perkara yang memudaratkan seperti keradangan buah zakar, kecederaan zakar seperti kebengkakan zakar.

Bagaimanapun, ia sudah terlewat jika tiada cara perawatannya. Mungkin jika zakar terkulai, bengkok atau patah, ada cara rawatan seperti pemulihan dengan pembedahan atau penggunaan alat pemulih.

Namun, jika kilang sudah rosak dan buah zakar mengecil, tiada penawarnya. Jadi cuba kurangkan amalan onani, terutama secara kasar. Anda perlu ingat, anda hanya ada satu zakar, bukan sepasang. Jika zakar itu tidak berguna, hidup anda merana selama-lamanya!

Rujukan


Penutup

Sebagai akhirnya, antara fungsi Ramadhan adalah mendidik hati dan diri agar mampu mengawal nafsu berikut :-

1) Nafsu marah apabila Nabi menegah kita dari melayani ajakan pergaduhan semasa berpuasa.
2) Nafsu makan dan minum. Apabila kita di tegah makan dan minum di siang hari.
3) Nafsu tidur. Apabila kita dianjurkan untuk bangun sahur.
4) Nafsu Syahwat. Apabila kita diarahkan untuk elakkan ‘bersama' isteri di siang hari Ramadhan.

Amat diharapkan Ramadhan yang baru berlalu dapat menghasilkan kemampuan kekangan segala nafsu melampau dalam hal yang disebut di atas.


Teringat saya kepada khutbah Jumaat yang disampaikan oleh Prof. Dr Sano Qutoub Mustafa ( Prof Syariah di UIAM ) pada 19 Oktober yang lalu. Beliau mengatakan

"jika keadaan iman dan amalan anda selepas Ramadhan adalah sama atau lebih teruk dari sebelumnya, ia adalah tanda anda tidak mendapat keampunan Allah pada bulan Ramadhan yang lalu"

Saturday, August 8, 2009

GaNgz BuDaK Sk0La

salam...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Alhamdulillah bersyukur dengan segala nikmat rahmat dan inayahnya semalam study group berjaya mengadakan sesi makan malam sesama ahli dan seperti sem-sem lepas kami mengadakan sesi meluahkan segala yang terpendam, dendam, geram, sakit hati, dan melepaskan segala yang menghantui fikiran dan jiwa yang tidak pernah kami ceritakan dan luahkan selama ini.


tanpa aku sedari sekarang aku dah berada di tahun 4 sem 1 dalam jurusan elektronik bioperubatan unimap.begitu cepat masa berlalau, dan selama itu jugalah aku bersama ahli Gangz Budak Skola or the new name Gang Budak Kurang Pandai..terasa agak terkilan untuk aku menyatakan asal usul nama dan situasi yang mewujudkan gelaran ini.. namun aku redha dan pasrah atas segala yang terjadi. mungkin ada hikmah yang tak pernah aku duga. di akhir sana mungkin terdapat cahaya..mungkin???

bagaimanakah mahu terangkan secara ringkas dan paadat segala apa yang terjadi sem ni??mungkin pengaklaman praktikal, cara komunikasi, maklumat yang tersalah tafsir, ego, sukar memaafkan dan menerima kritikan menjadi faktor utama keretakkan hubungan sesama ahli ini.


[al - hujuraat 49:10.] Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat.


[ali'Imran 3:103] Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari padanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk.

sekian..aku berharap agar perhubungan antara kami semua akan berkekalan..buang yang keruh ambil yang jernih..lupakan segala sengketa..

aku teringat suatu pepatah yang diajar seorang gurl yang aku kenal semasa di sini


"stupid people forgive and forget but wise people forgive but never forget.."

~ayu~

sometimes i wish i could be stupid people..perhaps coz i'm not in the smart group :P mau cari gaduh ni..lalalala


mohon maaf atas segala kesilapan dan kesalahan kata..segala yang baik dari Allah dan yang buruk adalah dari dari atas kelemahan saya...

mohon maaf andai tulisan ini mempunyai faktor-faktor pemangkin permusuhan...

wasalam..

~mohd shuib~





Monday, August 3, 2009

aLbaQarah 42 44 45 45

salam...memang dah terlalu lama aku tak menaip kat sini..walaupun aku tahu xda sapa nk baca..esspecially katak aku dah takda n aku pun malas nk mngarut mencarut melalut....

so aku nk komen sket hobi baru aku...

orang kate kena laa khatam quran..so banyak kali laa jgk kte khatam quran kot...hehehe..

tapi aku tertarik berapa ramai yang terdetik nk faham atau baca terjemahan ang ada??

kalo aku nk akte org lain aku pn same laa..teruk laa jgk..nnn aku lg laa...boleh kira laa aku mngaji smenggu bape kali..turun naik iman aku..hemohemohemo...

so ni first post aku..harap segala kekurangan dapat dimaafkan v(^^)v


42. Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang bathil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.


44. Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebaktian, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidaklah kamu berpikir?


45. Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',


46. (yaitu) orang-orang yang meyakini, bahwa mereka akan menemui Tuhannya, dan bahwa mereka akan kembali kepada-Nya.




Saturday, August 1, 2009

generation

Generation unfold

Father to son

Mother to daughter

Where one leaves of

The other follows

Destined to repeat each other's mistakes

Each other triumphs

But how do we see the world??

If not through their lens??

The same fear, the same desire??

Do we see them as an example to follow?

Or as a warning of what to avoid??

Choosing as to live as they have

Simply because it's what we know??

or driven to create one's own identity??

And what happens when we find them to be a disappointment??

Can we replace them??

Our mother our father??

Or will destiny find a way to drive us back??

Back to the familiar comforts of home??